Jonas Gardells agressiva angrepp

Jonas Gardell är en offentlig person som har byggt sitt kändisskap på ”den utsatte och mobbade bögen”. Det är kanske sant att Gardell blev mobbad, men säkert har klasskamraterna en annan berättelse. Den berättelsen skulle kanske kunna förklara hur Gardell kan vara helt besinningslös i sitt angrepp på funktionshindrade Anna Bergholtz som bad honom om ett annat ordval för ”rullstolsbunden”. Utdraget från deras twitter-konversation är en obehaglig läsning och visar hur en man med makt hämningslöst ger sig på Bergholtz inför sin twitterpublik. Den mobbade har förvandlats till mobbare.

Jonas Gardell

Det är tråkigt att se när en person som Jonas Gardell, som många har uppskattat för hans humor och glädje, förändras och anammar sina tidigare antagonisters negativa energi. Trots att Gardell själv har inflytande och mediamakt visar han i konversationen nedan att han inte tål att bli ifrågasatt, då blir han uppenbarligen galen av ilska. Twitter-citaten mellan den funktionshindrade journalisten Anna Bergholtz och Gardell är en tragisk läsning. Den aggressiva tonen är, som Bergholtz skriver, chockerande.

Offentliga personer med makt, som Gardell, har ett stort ansvar för hur de behandlar sina medmänniskor. Om det är sant att Gardell blev mobbad som barn så bör han fråga sig varför han nu själv blivit en hämningslös mobbare. Har han inte högre tankar om sig själv än att vara en person som använder sin makt och offentliga arena till att inför öppen ridå kränka och förnedra andra. Den implicita ifrågasättandet av Gardells maktmissbruk gör publiceringen av nedanstående debattartikel i tidningen Dagens media relevant. Och vi vill fråga med vår artikel vilket ansvar de med makt och access till den offentliga scenen har när de där går till angrepp på enskilda personer. Frågeställningen är ständigt aktuell, för som bekant sker det liknande övergrepp på twitter varje dag Tyvärr!

Det ska samtidigt sägas att även om Gardells utfall är en gåta, så är det inte heller helt enkelt att förstå Bergholtz synpunkt varför ordet ”rullstolsbunden” är så laddat, men det är dock en mindre gåta än att en mobbad förvandlar sig till mobbare – helt i onödan.

Genom att kränka andra förminskar sig Gardell och kränker därmed sig själv. Han gör alltså mobbarnas jobb i dubbel bemärkelse. 

 

Läs journalisten Anna Bergholtz hela debattartikel i Dagens Media här [länk] eller utdraget nedan:

Jonas Gardells ignorans chockar mig

Han kanske inte vet, tänker jag till hans försvar. Fel ordbruk handlar ofta om okunskap. Jag pratar om Jonas Gardell, som under lördagen medverkade i TV4 Nyhetsmorgon. Detta för att uppmärksamma ”Livet är en schlager” som nu blir musikal. Jag som beundrar Gardells arbete satt klistrad. Under intervjun nämner han dock ordet ”rullstolsbunden” flera gånger. Ett förlegat ord som för många är väldigt laddat.

Så jag twittrar till honom. Skriver att jag gillar det han gör, men ber honom att inte använda ordet ”rullstolsbunden”. Rekommenderar att istället använda ”person som använder rullstol”. Snabbt får jag ett direktmeddelande till svar. ”Hej, jag blir GALEN och ledsen på hur folk som du märker ord och larvar sig när man försöker göra nåt bra. Din negativa energi är skit!”.

Låt mig tillägga att Gardell i tv-soffan själv berört skillnaden mellan ordvalen ”är cp-skadad” och ”att ha en cp-skada”.

Därpå följer nästa meddelande: ”Bidra med nåt positivt istället och gör den här världen bättre istället för att dissa oss som försöker”. Och i nästa tweet i hans flöde ser jag: ”Det finns en särskild avdelning i helvetet för människor som märker ord”.

 

 

Lämna ett svar