Apple stock – The beginning of the End

Bye, bye Apple, we loved You and will remember You and Mr Jobs with warm feelings. But You are already gone. Now, You follow – Samsung and others – You don’t lead anymore. The Apple stock has only one direction to go – further down! In five years from now, Apple will be like Nokia, IBM and Motorola! Anyway, thank You for everything that You did for the industry Mr Jobs!

Micael150ny

KRÖNIKA Micael Kallin

Stackars Apple, först Steve Jobs tragiska förtida bortgång – och nu är hela företaget på väg åt samma håll. Det är med sorg i hjärtat det går att konstatera att början till slutet inleddes samma år som Steve Jobs bortgång. Trots att undertecknad tillhör den digra skaran av apple-sekten, som varit företaget troget sedan dess början på 80-talet, tvingas jag att inse att det är nya tider nu – och dessa stavas inte a-p-p-l-e utan a-s-i-a.

Det började med läsplattorna. Apple höll envist fast vid sina överdimensionerade plattor, stora som en liten air-book – men utan tangentbord – helt ologiskt. Den som har provat iPad mini har säkert insett dess fördel. Och det insåg även Samsung med flera långt innan Apple. Nu upprepas det hela med telefonerna.

Skillnaden i användande av till exempel en Galaxy och en iPad mini motiverar inte iPad’ens existens. Det har Apple nu insett och nästa version blir större smartphones – och billigare. För även den mest inbitne Apple-entusiast som undertecknad börjar säkert fråga sig varför betala mer för nummer två!? De bästa produkterna utvecklas av moderna företag i Asien och säljs oftast billigare än produkter av föredettingen Apple.

Fram till 2011 fanns det tre skäl till att vara Apple troget:

– Ledande operativ system

– Säkrare operativsystem

– Steve Jobs

Idag är alla tre obsoleta.

Ett företags värde skapas av dess personer. Steve Jobs var unik. Apple var unikt. Steve Jobs finns inte längre bland oss. Apple är på väg bort. Det är ett faktum.

Apples operativsystemet är möjligen fortfarande ledande – ett tag till. Däremot är Apples operativsystem inte längre säkrare – tvärtom. Eftersom Apple levt på att vara ett mindre och säkrare operativsystem har företaget negligerat säkerhetsriskerna och vägrat erkänna att även Apples produkter behöver avancerade och anpassade anti-virusprogram. Men, precis som med hårdvaran har företaget reagerat försent. Vi är många som har drabbats av den falska vissheten om Apple OS’ säkerhet. Förtroende är borta. Det som har byggts upp av Jobs under decennier har av en ny arrogant generation spolierats på ett par år  – tyvärr!

I måndags kväll verifierade Apple självt att det är slut med innovationer – nu är det modifikationer som gäller. ”Not good enough Apple!”  ”Money talks” – heter det. Och det gör även börsvärdet. Apple aktien nådde sin stolta höjdpunkt i höstas. Sedan dess har det endast gått utför. Now – ”it takes a fool to invest in Apple”!

Den 19 september 2012 stod apple-aktien i 702,10 USD – sedan i april pendlar aktien runt 400 dollars nivån. En nedgång med som mest 45 procent – samtidigt som den amerikanska börsen klättrat till historiska rekordnivåer. Apple däremot – singlar allt snabbare ned mot graven – där väntar de arroganta dinosaurie polarna – IBM; Motorola och Nokia. Minns ni dem?

http://finance.yahoo.com/echarts?s=AAPL+Interactive#symbol=aapl;range=1y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

Bild1

Om fem år. Vilken ung konsument kommer då att ha en Apple i sin hand, eller ens minnas företaget? Inte många! Vi tackar för den tid som har varit. Det var kul så länge det varade, men nu börjar Apple’s produkter bli lite töntiga – ungefär som det var på 90-talet. Någon ny Jobs syns inte till. Vi får blicka österut mot mister Ho och nya sköna – billigare produkter!

Tack för den tid som varit – adjö Apple, vila i frid!

Lämna ett svar