15 års perspektiv – Sverige 1:a

 

ANALYS Avkastningen på den svenska aktiemarknaden har varit på samma nivå som den på tillväxtmarknaderna för de 25 senaste åren (i SEK), med 10,1 respektive 10,13 procent i genomsnittlig årsavkastning, jämfört med 7,93 procent för den amerikanska aktiemarknaden, visar ny statistik från fondanalysföretaget Morningstar som presenterats i Dagens Nyheter (se länk längst ned).

Fondbolaget Spiltans VD, Per H Börjesson, gav en intressant kommentar till statistiken; Att om tillväxtmarknadsfonders i genomsnitt högre fondavgifter beaktas, torde aktiefonder som investerat under samma tidsperiod ha gett högre avkastning för Sverigefonder. Det låter helt rimligt, men tyvärr har vi inte fondstatistik tillgänglig för 25 år, utan endast 15 år. Vi har därför jämfört avkastningen för bästa Sverigefond Didner & Gerge (TER 1,22%), med bästa tillväxtmarknadsfond First State emerging markets (TER 1,87 %) med SEBs Nordamerikafond Medelstora bolag (TER 1,80 %) för 15 år (10, 5 och 3 år).

Resultatet är att Sverigefonden är bäst på 15 respektive 3 år. Tillväxtmarknadsfonden är bäst på 10 respektive 5 år.

 

 

JÄMT MELLAN SVENSKA OCH TILLVÄXTMARKNADS SMÅBOLAGSFONDER

När det gäller småbolagsfonder har vi jämfört Didner & Gerges svenska småbolagsfond med Danske invests tillväxtmarknads småbolagsfond och SEBs Nordamerika småbolag.

Resultatet är att tillväxtmarknadsfonden är bäst på 5 år (då saknas Didner & Gerge) och på 3 år är Svenska småbolagsfonden bäst.

 

 

PRISET FÖR HÖG SVENSK AVKASTNING ÄR MYCKET HÖG RISK

Som vi konstaterat i en tidigare analys ges högre avkastning i Sverigefonder till priset av högre risk. Det som är nytt som vi visar nu är att vi även har med 15 (och referens till 25) år och kan visa att då har av jämförda fonder Sverigefonder varit bäst.

SLUTSATSER

Det verkar som om svenska aktier och aktiefonder fortsätter trenden som varat i mer än hundra år, att leverera hög avkastning i ett internationellt perspektiv. Här hemma kan vi också komma åt de allra bästa fonderna för vår inhemska marknad, dessutom till ett lägre pris, alltså förvaltningsavgift. Problemet är som sagt var risken, standardavvikelsen är ofta en bra bit över 20 för de ledande Sverigeförvaltaren Didner & Gerge, som för övrigt har en sensationell statistik: bästa Sverigefond på både 15, 5 och 3 år – då bolagets två fonder innehar både första och andraplatsen. Ett annat skäl till att ha en Sverigefond är att det inte innebär någon valutarisk gentemot SEK. Med tanke på risken står vi fast vid 10% Sverigeinnehav och då i Didner & Gerge småbolag.

 

Här är våra tidigare slutsatser då 15 år inte var med, men jämförelsen är helt relevant vad gäller riskresonemanget.

ANALYS Sverigefonder Ökar Risken

 

Se även Morningstars statistik i Dagens Nyheter.

http://www.dn.se/ekonomi/tronskifte-spas-i-fondtoppen

Lämna ett svar