Mar 012014
 

yuan

Enligt källor till Wall Street Journal rör det sig om ett medvetet drag från den kinesiska centralbanken som uppges ha intervenerat på valutamarknaden. Meningen är att få till en sänkning av yuanen i ett slags förspel till kommande reformer som väntas presenteras under nationella folkkongressen i nästa vecka. Kongressen inleds onsdagen den 5 mars och väntas vara i nio dagar.

Analytiker förväntar sig att de kinesiska myndigheterna ska börja tillåta en större volatilitet i handeln med yuanen. I nuläget är valutarörelser på max 1 procent tillåtna per dag, gentemot öppningskursen. Gränsen väntas nu höjas till 2 procent.

Detta ses som en del i Kinas långsiktiga mål att göra handeln och värderingen av yuanen mer marknadsorienterad. Det skulle också innebära att den kinesiska valutan förvandlas till en verklig rival till dollarn i den globala valutahandeln, skriver tidskriften Time.

Bangkok Post rapporterar under fredagen att yuanen nu har passerat schweizerfrancen (CHF) som den sjunde mest handlade valutan i världen. Dollarn är fortfarande störst med en närmare 39 procent stor marknadsandel. Därefter följer euron, det brittiska pundet, den japanska yenen, kanadadollarn och den australiska dollarn.

Spelet bakom det kinesiska valutaraset – Affärsvärlden.

 Posted by at 4:47  Tagged with: