jun 252013
 
Polisen tror inte på ”fenomenet” svarta svanar – det är osannolikt och för komplicerat. Men i till exempel São Paulos central park – Parque Ibrapuera – är det dock uteslutande svarta svanar. Att se en vit svan är inte sannolikt. Den som sett en vit svan måste helt enkelt vara lite galen. Motsvarande logik använder sig den svenska polisen av i sina en-hypotes utredningar. Polisen kan dock lära sig mycket av att lyssna till Tage Danielsson.

svart-svan-1272269010

 

Sannolikhetslära för polisen

KRÖNIKA Micael Kallin 

Stackars polismästaren Hans Holmérs öde är att bli ihågkommen för sin ensidiga Palmeutredning. Men precis som i den utskrattade Holmérutredningen använder sig polisen än idag uteslutande av en-hypotes utredningar. Hans Holmérs utredning var inte avvikande, tvärtom är det så polisen normalt arbetar – med skygglappar och förutfattade meningar.

palmevapen380holmer_129940

Är svensk polis ointelligent eller outbildad eller endast ointresserad av att lösa brott

Prova själv att ge polisen ett par alternativa uppslag eller ännu värre antyd en osannolik förklaring och vips kommer de himlande ögonen fram. Om du då inte snabbt rättar in dig i enhypotesledet med hypotesen om en ”vit svan” som gärningsman, ja då kommer snabbt harangen ”galen och konspiratorisk” fram. Det spelar då ingen roll hur många svarta fjädrar du kan visa upp från brottsplatsen – den svarta svanen ingår helt enkelt inte i brottsutredningen, det är bestämt på förhand.

Eftersom den vita svanen är oskyldig är den fri att gå – eller flyga. Den svarta svanen har flugit iväg för långe sen, hur osannolikt det än är med tanke på att den enligt polisen inte existerar.

Lärdomen av detta är att du inte ska råka ut för en svart svan som förövare och gör du det så är det ingen idé att gå till polisen, den utreder inte svarta svanar eftersom de inte existerar – mer än på halva jordklotet, men hur ska polisen kunna ta hänsyn till det, när det inte ens mäktar med svarta svanar i Bromma eller på Kungs- eller Arsenalsgatorna och för att inte tala om svanen tvärs över vattnet.

Det är främst inom statistiken som det gamla uttrycket används att något är lika osannolikt att inträffa som det är att se en svart svan. Men där får man också lära sig att osannolikt inte är detsamma som omöjligt. Det ovanliga är alltså fullt möjligt, som i till exempel Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima. Den vetskapen kan väl polisen åtminstone ägna någon timme åt.

Börja med att lyssna och lär av den osannolikt begåvade Tage Danielsson:

http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

Vad är då orsaken till polisens begränsade tänkande och förutfattade utredningar? Antingen är det resursbrist eller inkompetens. I värsta fall är det så som det länge hävdats av Jan Guillou och även antytts av Inga-Britt Ahlenius att det inte går att utesluta att det även inom svensk polis finns antidemokratiska element eller celler som stoppar känsliga utredningar.

Som svensk svindlar tanken på att det inte går att helt och fullt lita på polisen, men frågan är om det är så mycket bättre om förklaringen till polisens bristande utredningar är inkompetens. Oavsett orsaken är resultatet att svarta mäktiga svanar går fria – men det gör inte brottsoffret!