Maj 102016
 

No! Eller rättare sagt vi vet inte. För i SVT’s program inför Eurovision på tisdagkvällen drev Frans Jeppsson-Wall med SVT-reportern. Frågorna var konservativa och dum-homofobiska, alltså ”helt vanliga frågor”, så som de brukar ställas, både privat och offentligt – tyvärr!

När ”lille Frans” fick frågan om han har en flickvän eller inte svarade han först; kanske det. När reportern inte accepterade Frans integritet utan insisterade på att han skulle säga namnet på ”flickvännen”, svarade han befriande att det kanske är en han! Frans skrattade och la till att han ”[is] living on the edge”!

Tack Frans för att du dammade av SVT. Det behövs, för tydligen lägger sig dammet snabbt även på unga och nyttiga, heterosexuella flickreportrar. Reporterns stereotyper är extra märkliga mot bakgrund av schlagerfestivalens övertydliga flirt med gayvärlden. Frågorna visar hur djupt det heteronormativa tänkandet sitter.

980 (1)

Frågorna Frans fick om sin förmodade flickvän är stereotypa och typiska. Det är just denna typ av frågor som gör det svårare för unga att komma ut och för äldre att vara öppna med att till exempel säga att sambon som de ska fira semestern med är av samma kön.

Frans upplevde sannolikt inte SVT-reportern som homofob, men fann sig ändå blixtsnabbt med de rätta och provocerande svaren på SVT-reporterns förlegade frågor. Frans använde i sitt svar ‘hen’ – uttrycket behövs framförallt mot homofobiska stereotyper.

Underbart att se att den svenska talangen – med det bästa bidraget i årets Eurovision – också är cool, smart och queer i sin attityd! Oavsett om Frans är 100% hetero eller inte så är hans smarta svar ett stöd för alla de som inte är det, men som dagligen tvingas att svara på motsvarande stereotypa och tröttsamma frågor!

THR_Woody_Allen_20160420_HR_WOODY_ALLEN_S02_003 DARKER_embed

Dagen efter SVT-inslaget med Frans var det dags för SVT’s Kulturnyheterna att berätta för intervjuobjektet hur det för håller sig – inte vad gäller sexuell läggning, men ålder. Den 80-årige amerikanske regissören Woody Allen fick flera frågor om sin förestående död; om den är svårare att möta som ateist eller om han, likt djävulen, möjligen blivit religiös nu när han är så otroligt gammal.

Tillsist tröttnade Allen och sa att han inte kunde svara eftersom han ännu inte är gammal. Reportern hasplade blixtsnabbt ur sig ett förlåt, men pinsamheten med de plumpa frågorna var redan ett faktum, liksom den utbredda åldersrasismen i Sverige.

Kanske är det endast en trend att reportrar och andra som sätter sig bakom SVT’s mikrofoner tydligt ska tala om för den de intervjuar eller tv-tittarna sina åsikter om objektet och annat. Trösten är i så fall att trender avtar och upphör. Kanske kommer då klassisk journalistik på modet igen – där journalister ställer ”öppna” istället för ”ledande” frågor.